Πότε είναι απαραίτητη η επισκευή κλιματιστικού όταν κάνει θόρυβο

  • Home
  • Σπίτι
  • Πότε είναι απαραίτητη η επισκευή κλιματιστικού όταν κάνει θόρυβο

Όλες οι συσκευές κάνουν λίγο θόρυβο κατά τη λειτουργία τους, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Τα κλιματιστικά, πάντως, είναι από τις πιο αθόρυβες συσκευές. Συνεπώς, αν το κλιματιστικό σας αρχίσει να κάνει κάποιον ασυνήθιστο θόρυβο και κυρίως αν αυτός ο θόρυβος είναι έντονος και ενοχλητικός, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Ενδεχομένως, μάλιστα, το πρόβλημα αυτό να είναι σοβαρό και να απαιτεί την επισκευή κλιματιστικού από έμπειρο τεχνικό. Συγκεντρώσαμε παρακάτω τους πιο συνηθισμένους ήχους και τις πιθανές αιτίες τους, ώστε να γνωρίζετε πότε πρέπει να ανησυχήσετε και γιατί.

Χτύπημα στην εξωτερική μονάδα

air condition motherboard

Αν ο θόρυβος μοιάζει με δυνατό χτύπημα που έρχεται από την εξωτερική μονάδα, τότε πιθανώς έχει πρόβλημα ο συμπιεστής. Ο συμπιεστής είναι υπεύθυνος για την κυκλοφορία του ψυκτικού μέσου στη συσκευή. Λόγω της φθοράς του χρόνου, τα μέρη μέσα στον συμπιεστή μπορεί να χαλαρώσουν και να δημιουργούν αυτόν τον ήχο γύρω από το εξωτερικό περίβλημα του συμπιεστή.

Δυστυχώς, η επισκευή κλιματιστικού σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο συμπιεστής σφραγίζεται ερμητικά, οπότε δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτόν χωρίς να καταστραφεί το περίβλημά του.

Βόμβος

Θόρυβοι σαν βόμβος μπορεί να ακουστούν μέσα ή έξω από το σπίτι σας (κοντά στην εξωτερική μονάδα). Ο βόμβος υποδεικνύει ηλεκτρολογικό πρόβλημα, όπως βλάβη στο μοτέρ, χαλαρή καλωδίωση, σπασμένο πυκνωτή ή δυσλειτουργία του συμπιεστή. Το τι από όλα αυτά συμβαίνει μπορεί να σας το πει μόνο ο τεχνικός, ο οποίος θα αποφανθεί και αν αξίζει η επισκευή ή η αντικατάσταση του κλιματιστικού ανάλογα με το κόστος.

Θόρυβος σαν κλικ

Ένας δυνατός ήχος κλικ όσο το air condition λειτουργεί, μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως ότι ένα μικρό αντικείμενο έχει μπλοκαριστεί στον ανεμιστήρα, οπότε χτυπά πάνω του καθώς αυτός περιστρέφεται.

Αν ο θόρυβος ακούγεται όταν προσπαθείτε να ανάψετε το κλιματιστικό, το οποίο τελικά δεν ανάβει, τότε αυτό είναι σημάδι βλάβης του θερμοστάτη, του συμπιεστή ή του πυκνωτή.

Σφύριγμα

Το σφύριγμα συνήθως φανερώνει διαρροή του ψυκτικού μέσου. Σε άλλες περιπτώσεις, σχετίζεται με την κακή εφαρμογή του φίλτρου αέρα. Η δεύτερη περίπτωση διορθώνεται εύκολα, όμως η πρώτη φανερώνει ότι τα σωληνάκια έχουν κάπου κοπεί, οπότε προφανώς χρειάζονται αντικατάσταση.

Στρίγκλισμα

Αν ο ήχος είναι πολύ οξύς, σαν στρίγκλισμα, μπορεί να ευθύνεται ο συμπιεστής ή ο κινητήρας του εξωτερικού ανεμιστήρα, καθώς ο ιμάντας του έχει φθαρεί. Καλό είναι να δει έγκαιρα ο τεχνικός τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί αν σπάσει ο ιμάντας τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα (και δαπανηρά).

Οι περισσότερες από τις βλάβες αυτές μπορούν να ανευρεθούν έγκαιρα και να επιλυθούν με ελάχιστο κόστος, αν κάνετε τακτικό service στο κλιματιστικό σας. Δυστυχώς, τα air condition είναι συσκευές που δεν προειδοποιούν για τις βλάβες τους, οπότε συχνά ανευρίσκονται πολύ αργά, όταν πια η επισκευή είναι πολύ δαπανηρή. Αυτό το πρόβλημα, όμως, μπορεί να λυθεί με τη συντήρηση μία φορά τον χρόνο, η οποία είναι απλή και κοστίζει ελάχιστα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την επισκευή των κλιματιστικών στο AttikaService365.gr

Leave a Comment